„Az oktatás ne arról szóljon, van-e kréta, hanem hogy a gyereknek jobb lesz-e”

Megosztás

Pilz Olivérrel, a Miskolci Herman Ottó Gimnázium tanárával készített riportot az oktatás helyzetéről a 24.hu.

Pilz Olivér és a Miskolci Herman Ottó Gimnázium nevét 2016-ban ismerte meg az ország, amikor levelet írtak az oktatás problémáiról. Ebben szó esett az oktatás finanszírozásának problémájától kezdve a diákok és tanárok terhein és az alaptanterv hibáin át a szakmai egyeztetések hiányáig nagyjából az összes, oktatást érintő kérdésről. „Vegyék ezt segélykiáltásnak, kérjük a felettes szervek és a társadalom támogatását, segítségét!” – írták akkor a miskolci pedagógusok a 24.hu riportja szerint.

Hat éve még azzal kezdődött a nyílt levelük, hogy nem a béreikről beszélnek, most viszont már azt vallják, hogy az a nulladik probléma. A miskolci pedagógus – aki a Tanítanék Mozgalom eseményein rendszeresen felszólal – úgy véli, ma egy tanárnak a bér miatt a hivatása és a családja között kell választania, és mostanra odáig jutottak, hogy válaszút előtt állnak: vagy a hivatásuknak élnek, vagy ellátják a családjukat, kifizetik a rezsit, bevásárolnak. “Lelkiismeret-furdalásom van a két gyermekemmel kapcsolatban, hogy soha nem tudtam őket rendesen elvinni nyaralni. Nálunk a nyaralás csak rokonlátogatást tud jelenteni, olyan sosem fordult elő, hogy rendes szállodában aludjunk” – fogalmazott.

Pilz belátja, hogy az elmúlt években nem sikerült érdemben megváltoztatni a rendszert, de kisebb eredményeket ettől még szerinte el lehet érni – és a bérkérdést például egy kicsi eredménynek tartja. Elmondása szerint számtalan dolog nehezíti a munkáját, ilyen a Nemzeti alaptanterv is, amire hiába szeretné, nem mondhatja, hogy „ez hülyeség, ezzel nem foglalkozom”, mert azzal a tanítványait hozná hátrányba a továbbtanulásban. „Ettől még a Nat olyan, mint a libatömés: le kell nyelni, ennyi van, nagyon sok, befogadhatatlan, és el sem mélyül.”

Néha azért lát biztató jeleket is a tanár: „Kréta mostanában van, néha még színes is”, de az informatikai beszerzéseknél még mindig hónapok, akár évek telnek el, amíg megérkezik egy-egy eszköz. És egyébként is, az oktatás ne arról szóljon már, hogy van kréta vagy nincs, hanem arról, a gyereknek jobb lesz-e vagy nem.”

Forrás és további részletek: 24.hu; Fotó: noÁr videó

Amennyiben ön is hozzájárulna a független média fennmaradásához és a vidék valódi híreinek bemutatásához, kérjük erre a linkre kattintva támogassa munkánkat!

Kapcsolódó cikkek